Denar nikoli ni samo denar!

 • Se vam zdi, da nikoli ni pravi čas za pogovor o financah saj vas je strah, da bo to povečalo napetost v odnosu. Vedno znova se sprašujete, zakaj je sploh tako težko, saj je samo denar?
 • Vaš partner je izgubil službo in vsakič, ko spregovorite o družinskih financah naletite na odpor.
 • Zaslužite manj kot vaš partner, a vendar želite imeti enakovredno besedo pri vaših skupnih financah. Kako to nasloviti?

Tako kot se je v zadnjih 50 letih spremenilo partnerstvo, se je spremenilo tudi ravnanje z denarjem znotraj partnerstva. Ženske predstavljajo polovico današnje delovne sile, oba partnerja sta finančno precej samostojna. In ni redkost, da ženska prispeva več v proračun kot moški. Se pravi, da se je iz vidika naših babic, svet postavil na glavo. Danes se mož in žena ne pogovarjata o tem, koliko je mož pripravljen dati svoji ženi, da bo z njim razpolagala, temveč kaj bova skupaj storila z najinim denarjem.

Ta stara pravila so v današnjem času skoraj neuporabna in dejstvo je, da s tem ko so ženske pričele služiti denar, so se pojavile zahteve po novih pravilih. To pa pomeni pogovor o denarju – kar ni lahko, saj se je potrebno soočiti z globljimi prepričanji in ranljivostjo, ki jo denar v odnosih predstavlja.

Kako se odzvati na finančno napetost v odnosu?

In čeprav pogosto mislimo, da se prepiramo zaradi denarja, se v resnici prepiramo zaradi tega, kaj nam denar predstavlja, kakšen pomen mu pripisujemo. In največkrat denar povezujemo: s spoštovanjem, naklonjenostjo, močjo ali celo kombinacijo vseh treh.

Zato, da lahko komuniciram z drugo osebo o denarju, je najprej potrebno, da zase vem, kaj v mojem svetu predstavlja denar. Ko spoznam svoj svet, ga lahko delim z drugo osebo, in zmorem razumeti, da je svet nekoga drugega drugačen. In ravno zato, ker denar povezujemo z lastno vrednostjo, samostojnostjo in če se oseba ne zmore preživljati sama, tudi z občutkom dostojanstva, so te teme zelo občutljive.

Z ustvarjanjem varnega prostora za te pogovore, nam to lahko pomaga, da se naučimo komunicirati o temah, ki so v naši primarni družini morda bile tabu. In tabuji so povezani z nečim prepovedanim, nekaj kar je bilo potrebno skriti in je na ta prepričanja prilepljen sram, ki pride na površje, ob tej temi. Zavedanje, da denar ni nikoli samo denar, nam olajša razumevanje kaj se dogaja med nama.

Naša prepričanja in tabuji glede denarja običajno niso Evri in Dolarji, temveč to, kar v naših očeh denar predstavlja:

 • Denar predstavlja status, udobje, svobodo, soodvisnost, zaupanje, zvestobo, izdajo, pravičnost in še več.
 • Denar je vezan na naš občutek lastne vrednosti, občutke moči in nemoči.
 • Finančni uspeh v družbi se pogosto razlaga kot dokaz, da “počnemo nekaj vrednega”, še bolj pa, da smo “nekaj vredni”, oziroma koliko smo vredni.
 • Medtem ko finančni neuspeh lahko dojemamo, kot da nam v življenju NI uspelo.

Ko s temi prepričanji vstopimo v odnose to postane zgodba KDO SMO in KAKO živimo:

 • Ne gre samo za to, koliko denarja namenimo otrokom, ampak za to, ali smo radodarni ali skopuški in kaj si s tem poskušamo »kupiti«. (Morda vlogo »najljubšega starša«, ali nekaj miru zase…)
 • Ko gremo ven na večerjo, morda dobimo občutek, da se s tem razvajamo ali nas razvaja nekdo drug, smo upoštevani.
 • Ko načrtujemo potovanje ali prenovo doma, to povezujemo s tem, kaj si zaslužimo, z občutkom lastne vrednosti.
 • Prav tako je služenje denarja povezano z zaupanjem vase, da zmorem karkoli že pride nasproti.

Vsi se na ta globoka implicitna vprašanja odzivamo različno glede na to, kako smo bili vzgojeni. Če smo v zgodnjih letih opazovali, kako so očeta odpustili in je padel v depresijo, ali morda popival, mati pa se je na to odzvala z izgovori, bodo naše ideje o uspehu, neuspehu in ranljivosti v našem lastnem partnerstvu vezane na to izkušnjo.

Če vstopamo v odnose z manj denarja kot partner, morda v sebi nosimo občutek, da moramo dokazati svojo vrednost.

Če smo bili vzgojeni v bogati družini in se poročimo z nekom, ki je odraščal v duhu iz meseca v mesec, se morda niti ne zavedamo, zakaj so finančne razprave za našega partnerja tako težke.

Seznam se nadaljuje. In vse našteto velja za prijateljstva, brate in sestre, sostanovalce in kolege.

Spodnja vprašanja vam lahko pomagajo raziskati vaš svet financ in prepričanja v povezavi z denarjem:

 1. Kakšne odločitve glede denarja sprejemam in bolj upoštevam sebe, kot pa naju kot par?
 2. Kaj za vas, kot osebo pomeni »imeti denar«?
 3. Kaj pomeni »znati« ravnati z denarjem?
 4. Kaj je vaše največje obžalovanje ali napaka v zvezi z denarjem, in kaj ste se iz nje naučili?
.

Kategorije objav

Sorodne objave